van verpakkingsmateriaal tot nieuw plafond

Circulaire herbestemming aan de Schenkweg

Met de opleverdatum in het vizier wordt er op de Schenkweg hard gewerkt aan de laatste puntjes op de i. Het voormalig kantoorgebouw van het Ministerie voor Landbouw en Visserij wordt door de gemeente Den Haag herbestemd tot woonlocatie voor mensen zonder thuis of permanent dak boven hun hoofd. Het wordt daarmee één van de nieuwe locaties waar bewoners 24 uur per dag kunnen verblijven en professionele begeleiding krijgen bij zaken als huisvesting, financien, werk en studie.

Circulariteit staat centraal bij deze opgave. Van het pand uit de jaren ’60 wordt zo veel mogelijk hergebruikt en, waar dat kan ingezet ten behoeve van een betere leesbaarheid van het gebouw. De originele stalen kozijnen uit de oudbouw worden opnieuw gebruikt bij de entrees naar diverse functionele ruimtes zoals douche, toilet en installatieruimtes. Deze kozijnen zijn in afmeting iets lager dan de nieuwe, en markeren daarmee al vanuit de gang een onderscheid in de toegang naar een facilitaire ruimte of een verblijfsruimte. Daarmee helpt het de bewoner om het gebouw instinctief goed te begrijpen.

Naast de kozijnen worden ook de bestaande trappenhuizen, het aanwezige natuursteen en plafondpanelen hergebruikt. Bij het uithalen van de oude plafonds komen de panelen er niet altijd even ongehavend uit, maar om tóch zo veel mogelijk te gebruiken is voor de nieuwe plaatsing een maatwerk oplossing bedacht. Diverse panelen zijn schoongesneden en opgedeeld in meerdere kleine items, wat resulteert in een divers en speels plafondpatroon. Ook het verpakkingsmateriaal van het nieuwe inventaris moest eraan geloven en is nu onderdeel van deze circulaire herbestemming. Zo zal menig pallet zal terug te vinden zijn in de houten plafondafwerking in de nieuwe entree.

Energie neutraal gebouw
Naast circulair gebruik van het nieuwe pand wordt er ook van alles uit de oude locatie hergebruikt. Diverse keukenapparatuur, koelcellen en lichtarmaturen uit de oude opvang worden meegenomen naar de nieuwe locatie. Waar nodig worden nieuwe lichtinstallaties in LED uitgevoerd, en natuurlijk is het gebouw van het gas af. Het volledige dak wordt bekleed met zonnepanelen waardoor de vestiging geheel in eigen energie kan voorzien. Tegen het einde van 2020 zullen de eerste bewoners intrek nemen in hun nieuwe circulair ontworpen woonruimte.