Transformatie en uitbreiding Carnegielaan Den Haag

Het mooiste meisje van de klas

Op een unieke, groene locatie in het hart van de Haagse binnenstad heeft Braaksma & Roos Architectenbureau een transparante appartementenvilla ontworpen. Het karakteristieke begin 20e-eeuwse kantoorpand wordt herontwikkeld en uitgebreid tot 9 luxe appartementen met een ondergrondse parkeergarage. Een krachtig ontwerp waarin een spannend spel ontstaat tussen oud en nieuw. Uitgangspunt is om de bijzondere kwaliteiten van het gebouw opnieuw in te zetten. Zo wordt de villa weer “het mooiste meisje van de klas”.

Terug naar nieuwe allure

Door de uitbreiding uit de jaren 60 te verwijderen en te vervangen door een toevoeging met een hedendaagse nieuwe uitstraling, komt de verfijning van de oorspronkelijke villa uit 1916 weer tot zijn recht. De nadruk van het nieuwe ontwerp ligt op het herstellen van de balans tussen het landschap en de architectuur. De transparante nieuwbouw vormt een verbinding tussen de villa, het achterliggende groen en het park Zorgvliet. De parkeergarage wordt ondergronds aangelegd, onder een spiegelvijver en een collectieve tuin.

Wonen in de stad en wonen in het groen

De oorspronkelijke villa en de uitbreiding zijn in goede balans in structuur, materiaal en kleur – een twee-eenheid van wonen in de stad en wonen in het groen. Transparantie en een goede relatie tussen binnen en buiten is het thema van de toegevoegde “gardenvilla”. De appartementen op de onderste verdiepingen bevinden zich aan de stadskant óf de tuinkant; op bovenste twee lagen is er een appartement per verdieping.