Open Monumentendag 2019

Komend weekend zijn weer de jaarlijkse open monumenten dagen. Braaksma & Roos Architectenbureau heeft inmiddels een aardig oeuvre opgebouwd aan projecten van monumentale waarde. Veelal prachtige gebouwen of kerken, rijk aan historie, vakmanschap en verhalen. Veel van deze projecten openen dit weekend gratis de deuren voor het publiek en zijn zeker een kijkje waard. Om deze reden hebben we een Haagse Braaksma & Roos Open Monumentendag wandeltour samengesteld!

1. Het Haags Historisch Museum
Sinds 1986 is het Haags Historisch Museum gevestigd in de voormalige Sint Sebastiaansdoelen, het clubhuis van het boogschuttersgilde van Den Haag. De Sebastiaanschutters hadden zich in de loop van de 16de eeuw ontwikkeld van een groep handboogschutters tot een zwaar bewapende burgerwacht. Voor de bouw van de Doelen werd de grond van hun schietbanen langs de Hofvijver verkocht. Het hoekpand, ook bekend als de Nieuwe Doelen, moest een waardige tegenhanger vormen van het nabijgelegen Mauritshuis. Het pand is gebouwd in de Hollands-classicistische stijl. De 17de-eeuwse bogen en zuilen in de hal, de 18de-eeuwse stucplafonds en de monumentale trap zijn bewaard gebleven. Sinds 1986 is hier het Haags Historisch Museum gevestigd. Op zaterdag wordt er een rondleiding met als thema ‘De Gouden Eeuw’ gegeven.

2. Jacobus de Meerderekerk
Deze neogotische kerk met haar 91 meter hoge toren is gebouwd naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers in 1875-1878. Het is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van 19e-eeuwse kerkbouw. De gebrandschilderde ramen en het kleurige interieur verekeren nog vrijwel in de oorspronkelijke staat en geven een goede indruk van het kerkinterieur zoals men dat ten tijde van de neogotiek als ideaal zag. Het orgel uit 1890 is gebouwd door orgelbouwer Adema uit Amsterdam. Op het voorplein is tijdens de restauratie door Braaksma & Roos Architectenbureau de oorspronkelijke tegelmozaïekvloer metlabyrint weer teruggebracht. Aan extra beleving geen gebrek, gedurende het hele weekend zijn er orgelconcerten, uitleg van het labyrint en diverse rondleidingen en exposities.

3. Grote Kerk
Braaksma & Roos Architectenbureau werkt sinds 1990 aan de restauratie en het onderhoud van de Grote of Sint Jacobuskerk in Den Haag. Dit gebouw hoort samen met de panden op het Binnenhof tot de oudste gebouwen van de stad. In 1980 verloor het kerkgebouw z’n religieuze functie. Met het oog op de ontwikkeling van de Grote Kerk als evenementen- en tentoonstellingslocatie is in 2005 een nieuwe, hoge entree toegevoegd die meer aansluiting geeft met het centrum van Den Haag. Ook werden er faciliteiten en technische installaties ingepast voor evenementen met ca. 1650 personen. In de kerk worden geregeld concerten, diners, beurzen, festivals en tentoonstellingen plaats.

4. Nutsbank
De Nutsspaarbank werd opgericht in 1818 door het Haagse Departement van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. In 1921 werd het gebouw tegenover de Grote Kerk in Den Haag in gebruik genomen. De twee jaartallen prijken op de gevel van de bank. Toen de bank in 2003 uit het pand vertrok besloot de eigenaar van het gebouw, Fonds 1818, dat het zou worden bestemd tot het Nutshuis: een verzameling van organisaties met sociaal-maatschappelijke en culturele doelstellingen. In het interieur zijn nog veel oorspronkelijke details bewaard gebleven. De vroegere glas-in-lood kap boven de hal hebben wij teruggebracht in de vorm van een hedendaagse lichtkap. Bezoekers kunnen de vroegere functie van het bankgebouw nog steeds ervaren dankzij de bewaarde oude kluisruimten met zware Dordtse kluisdeuren. Het gehele weekend zijn er rondleidingen door dit markante gebouw.

5. De Drie Hoefijzers
De laatste stop ligt verscholen in de wijk achter Station Den Haag Hollands Spoor: het voormalige bierdepot De Drie Hoefijzers. Dit karakteristieke complex aan de Zwetstraat werd vlak voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd en was tot eind jaren ’60 in gebruik als opslag- en koelplaats van het bier dat door de gelijknamige brouwer uit Breda werd ingevoerd pertrein. Opvallende elementen in de architectuur zijn de tegeltableaus in de gevels van het stalgebouw en het kantoor, vervaardigd door de ‘Haagsche Plateelfabriek Rozenburg’. De afbeeldingen op de tableaus verwijzen naar de functie, de naam van het bedrijf en het bierbrouwen. Braaksma & Roos Architectenbureau ontwikkelde het ontwerp voor herbestemming van de gebouwen en het omliggende terrein, dat inmiddels in uitvoering is.