Kom kijken in de Lochal op de dag van de bouw!
De transformatie van de monumentale Lochal in de spoorzone van Tilburg is in volle gang! De voormalige NS werkplaats zal het hart vormen van de nieuwe Stadscampus en plaats bieden aan de openbare bibliotheek, co-werk ruimtes, conferentiezalen, ruimtes voor kunstenonderwijs en een grote stadshal voor publieke evenementen, exposities en debatten. Braaksma & Roos Architectenbureau en ontwerppartners Civic, Inside Outside en Mecanoo nodigen u uit om op zaterdag 2 juni van 13:00 tot 16:00 een kijkje te komen nemen op de bouwplaats. Dan kunt u zien hoe het industriële monument wordt gerestaureerd, welke oorspronkelijke elementen bewaard zijn gebleven en hoe nieuwe elementen vorm beginnen te krijgen. Hier krijgt u vast een voorproefje.
Open stadslandschap
Om de ruimtelijke beleving zoveel mogelijk te behouden, wordt in de hal een gelaagd trappenlandschap gecreëerd waarin de verschillende functies ondergebracht zullen worden. De pleinen, terrassen en trappen ontsluiten de (werk)ruimten en bieden plekken om te lezen, te werken, te ontmoeten. Zoals de kraanbanen in het verleden de treintoestellen door de hal verplaatsten, maken bewegende textiele schermen het straks mogelijk om op een sfeervolle manier verschillende gebruiksfuncties van elkaar te scheiden en trappartijen te transformeren tot theater- of lezingenruimte.
Stadsbalkon
Om het oorspronkelijke peil van de spoorzone te benadrukken, loopt bij de entree het maaiveld drempelloos door in het gebouw. Hierdoor ontstaat een “stadsplein” op de voormalige werkvloer. Het trappen- en terrassenlandschap brengt de bezoeker op de bovenste verdieping bij een nieuwe constructie boven de entree: het stadsbalkon – een publieke wintertuin met uitzicht over het spoor en de oude binnenstad.
Gebouw-in-het-gebouw
De constructie van dit nieuwe “gebouw-in-het-gebouw” staat volledig los van de bestaande hal. Uit onderzoek is gebleken dat de voormalige smeerputten in de hal voldoende draagkracht hebben om het gewicht van de nieuw te bouwen constructie op te vangen, waardoor er geen nieuwe fundering hoeft te worden aangelegd.
Stoer vs licht
De transparante bovenste helft van het gebouw, de zogenaamde “lampion”, is inmiddels in ere hersteld; het draadglas is zoveel mogelijk hergebruikt en waar nodig vervangen. In contrast met deze stoere industriële uitstraling wordt de onderkant van de westgevel licht en luchtig uitgevoerd als vliesgevel met aluminium kozijnen. Het metselwerk in de oostgevel blijft behouden, met getoogde ramen en een pui in de voormalige doorgang voor de treinen.