Job Roos op SPAM Festival Rome

Dit weekend reisde Job Roos af naar het museale Rome voor een lezing over Hergebruik & Transformatie. Hij opende daarmee de eerste editie van SPAM Festival plaats, een week in het teken van architectuur met als overkoepelend thema: Dreamcity. Het festival wil hiermee aandacht geven aan de moderne probleemstellingen van de metropool die continu in transformatie is.

Tijdens het festival gingen architecten, studenten, critici, professionals en kunstenaars vanuit heel Europa samen de dialoog aan over bouwkundige, sociale maar ook economische veranderingen van de moderne stad. Het festival heeft de ambitie om gedachtegoed rondom de toekomst van architectuur van deze groepen te activeren en de discussie, inspiratie en kennis op aanstekelijke wijze te faciliteren. Door de hoofdrolspelers in het vak uit te nodigen ontstaat er een interessante confrontatie die inspirerende discussies ontsteekt en ideeën laat ontstaan.

Volgens Job Roos is het de taak aan de architect om verder te gaan dan zijn eigen vakgebied. “De architect van nu zou als journalist van zijn eigen project moeten optreden; praten met de betrokkenen, actief luisteren en gerezen dilemma’s beoordelen en oplossen. Het is onze verantwoordelijkheid om zorgvuldig en strategisch te handelen en duurzame oplossingen te creëren die een antwoord geven op sociale vraagstukken en tegelijkertijd de tand des tijds kunnen doorstaan.”