Diamantbeurs wint prestigieuze Mipim Award!

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam wint prestigieuze MIPIM Award 2020

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, in Amsterdam heeft de prestigieuze MIPIM Award 2020 voor ‘Best Refurbished Building’ gewonnen tijdens de Paris Real Estate Week. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects.

Nieuw leven voor een rijksmonument

De Amsterdamse Diamantbeurs, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Na verschillende toevoegingen, een brand en verbouwingen was van de allure van het oorspronkelijke monument weinig over. Om de architectonische kwaliteiten van het monument in oude glorie te herstellen onderging het gebouw een ingrijpende renovatie. Het oorspronkelijke Jugendstil ontwerp van Gerrit van Arkel is daarmee grotendeels in ere hersteld. De renovatie omvatte het herstel van de monumentale kwaliteiten van de Diamantbeurs en de aanpassing van het interieur om een moderne en flexibele werkomgeving te creëren. Als grootste ingreep heeft ZJA bovenop het gebouw een unieke langwerpige koepel van staal en glas ontworpen, genaamd de ‘High Light’. Zonnecellen zijn geïntegreerd in het gebogen glas van de transparante, parametrisch ontworpen dakconstructie. Zo wordt zonne-energie opgewekt en schaduw gecreëerd voor een aangenaam binnenklimaat. De glinsterende geometrische vorm doet denken aan het verleden van het pand als centrum van de diamanthandel.

Herstel van monumentale kenmerken

Op basis van archieftekeningen en foto’s heeft Braaksma & Roos Architectenbureau samen met ZJA het ontwerp gemaakt voor de nauwkeurige reconstructie van de gevel van het gebouw. Op het dak zijn de twee markante torens, de rijkelijk gedecoreerde dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld.

Een sprankelend monument

Als Capital C Amsterdam biedt de Diamantbeurs een hedendaagse werkomgeving met ruimte voor kunst in een uniek monument. Zo wordt de Diamantbeurs, in zijn reïncarnatie als Capital C Amsterdam, wederom een belangrijk onderdeel van Amsterdam.

 

ZJA in samenwerking met Heyligers design + project (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).