De Vereeniging genomineerd voor de Nijmeegse Architectuurprijs!

In het voorjaar van 2019 rondde Braaksma & Roos Architectenbureau de grootschalige renovatie van  concertgebouw De Vereeniging af. Van een donker, onleesbaar gebouw transformeerden wij het rijksmonument in een lichte, heldere en verwelkomende publiekstrekker. En dat is niet onopgemerkt gebleven; De Vereeniging is één van de tien genomineerden voor de Nijmeegse Architectuurprijs 2019. Daarnaast is het project genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs!


Een duurzaam concertgebouw
Na een eeuw van verbouwingen was de sterke structuur en feestelijke uitstraling van De Vereeniging volledig verdwenen. Ons team koos niet voor reconstructie van het monument uit 1915, maar voor het creëren van helderheid en een nieuwe interpretatie op de feestelijke sfeer van honderd jaar geleden. Een duurzaam monument is immers adaptief en aanpasbaar aan veranderend gebruik in de toekomst. Onze ingrepen resulteerden in verbetering van de energieprestatie, met minimale impact op de monumentale waarden van het rijksmonument. De ontvangsthal en het Grand Café zijn weer in hun oorspronkelijke rijke uitstraling hersteld. Na een grondige herstructurering zijn alle publieksfuncties geclusterd rondom de centrale foyer.

De compleet vernieuwde backstage heeft op de verdieping een grootse artiestenfoyer gekregen met een prachtig uitzicht over de stad. Door het palet van het monumentale deel als uitgangspunt voor de nieuwbouw te gebruiken wordt het duidelijk een geheel. Oorspronkelijke materialen komen op gepaste wijze terug waardoor oud en nieuw samensmelten.

Stem voor de publieksprijs!
De Vereeniging is ook in de running voor de Publieksprijs! Vanaf 1 januari tot en met 31 januari kun je stemmen via deze link op de website van het Architectuurcentrum Nijmegen én van De Gelderlander!

Bekijk het project op onze website!