Christina Kaiser associate partner B&R
Braaksma & Roos Architectenbureau benoemt Christina Kaiser tot associate partner. Daarmee is zij het nieuwste lid van het managementteam bestaande uit mede- associates Kristof Houben en Matthijs van der Lugt, en partners Marianne van der Sanden en Job Roos. Als ervaren projectarchitect zet zij zich in voor de groei en ontwikkeling van het Haagse bureau als expert in herontwikkeling en contextuele nieuwbouw.
De Deense Christina Kaiser volgde haar opleiding aan de Royal Danish Acedemy of Fine Arts, School of Architecture in Kopenhagen. Tijdens haar stageperiode is ze bij een Nederlands architectenbureau gaan werken. Daarna is ze in Nederland gebleven. Bij Atelier PRO werkte ze aan diverse architectuur- en interieuropgaven zoals, het Gemeentehuis in Bronckhorst, een scholencomplex in Meppel en het zorgcentrum Scheldekwartier in Vlissingen.
Je komt in een team van associates en partners met ieder eigen expertises. Hoe ga je jouw rol als associate partner invullen?
Samen met het managementteam zal ik me vooral richten op de ontwikkeling van het bureau. Dat begint met bevragen hoe wij als bureau in de wereld staan. Hoe houden we onze visie scherp en waarin willen we nog meer ontwikkelen? Dat betekent ook kijken naar hoe wij kunnen bijdragen aan maatschappelijk belangrijke vraagstukken zoals duurzame ontwerpoplossingen en adequate huisvesting voor de groeiende groep senioren.
Je werkt al een aantal jaar als projectarchitect bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Heb je het bureau zien veranderen in de afgelopen jaren?
Beetje bij beetje breidt het team uit, en dat zie je terug in ons portfolio. Onze projecten zijn heel divers en gaan over alle schaalniveaus – van de grote lijnen tot de roestige spijker. En daar zit denk ik onze kracht. We hebben een interdisciplinair team van technici, onderzoekers, ontwerpers en verbinders waarmee we steeds vaker integrale projecten doen waarin we de opdrachtgever van a tot z bijstaan. Ook steeds meer op het gebied van interieur. Dat is een mooie ontwikkeling waarin we onze brede ontwerpkracht kunnen laten zien.
Wat fascineert je aan het architectuurvak?
Het fascineert mij om te zien wat architectuur met ons doet en hoe het onze omgeving vormt. Maar vooral hoe het ons welzijn beïnvloedt. Deze kwetsbare kant van architectuur intrigeert mij. Hoe kan architectuur ons leven verbeteren en hoe faciliteer ik dit als ontwerper zo goed mogelijk? Dat begint met goed luisteren. Ik heb veel ervaring met multifunctionele maatschappelijke gebouwen voor scholen en zorginstellingen. Deze kun je bijna zien als machines waarin logistiek moet stromen en architectuur dienend is. In onze projecten is een bestaand gebouw vaak een uitgangspunt , dat maakt opgaves extra uitdagend. Hoe zit het gebouw in elkaar, waar onthullen kwaliteiten zich en hoe begeleid ik als architect de ‘perfect fit’ met het nieuwe programma?
Wat is een project waar je echt trots op bent?
De Van Gendthallen. Het is een opgave waarin we als team enorm worden uitgedaagd. De opdrachtgever is een ontzettend inspirerende man met een grote visie. Dat vraagt om flexibiliteit en lenig meedenken. Het resultaat is dat wij steeds weer opnieuw het gebouw uitvinden – en dat is super interessant!
Hoe zorg je dat je geïnspireerd blijft?
Ik maak graag een wandeling door de stad of door de natuur. Daarnaast merk ik dat ik voor inspiratie ook teruggrijp op mijn Scandinavische roots. Kernwaarden als natuur, daglicht en functionaliteit zijn daarbij leidend. Dat gedachtegoed inspireert mij bij het ontwerpen.